Het Dijk Data Service Centrum (DDSC) zorgt voor het beheersbaar verzamelen, opslaan, analyseren en verwerken van meetinformatie van sensoren. Het gaat om een grote hoeveelheid gegevens die op gestandaardiseerde wijze verzameld, opgeslagen en verwerkt worden. Het DDSC is vanaf 1 april 2013 in de lucht en wordt beheerd door Het Waterschapshuis en Nelen & Schuurmans/Fugro. Het DDSC systeem is volledig opgebouwd uit Open Source software en past open standaarden toe voor koppelvlakken met andere systemen. Open Source software kan door iedereen worden uitgebreid en aangevuld en kan in principe door iedereen worden gebruikt. De definitie die in dit kader wordt gehanteerd voor Open Source vind je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Open_Source_Definition.
De code voor het DDSC is vrij beschikbaar en is te vinden op https://github.com/ddsc.

Ontwikkelingen met betrekking tot het DDSC

Een van de initiatieven voor verdere ontwikkelingen van het DDSC is een R&D project, mede gefinancierd door de provincie Groningen. In dit project doen Deltares, HKV, Target en TNO onderzoek waarvan de resultaten door Stichting IJkdijk direct zullen worden geïmplementeerd in het Open Source DDSC. Dit onderzoek richt zich vooral op:

  • Anomaliedetectie: dit is een nog relatief nieuw vakgebied wat zeker in dijk monitor wereld nog niet eerder is toegepast. Het gaat om het leren wat het normale gedrag is van een dijk en hoe afwijkingen van dat normale gedrag herkend kunnen worden.
  • Historisch vergelijken: het gaat hierbij om het vergelijken van situaties rond dijken en de daarmee gepaard gaande sensormetingen. Belangrijk facet is om het gedrag van dijken in de tijd op een gestandaardiseerde manier te beschrijven zodat ze onderling vergelijkbaar worden.
  • Dijksterkte analyse: om optimaal gebruik te kunnen maken van de grotere hoeveelheid informatie (sensor informatie over waterspanning, beweging, temperatuur(verloop), camera beelden, etc) bij het voorspellen van de dijksterkte zullen de bestaande expert modellen moeten worden aangepast

DDSC Community

Het DDSC kende bij de start op 1 april 2013 een beperkte hoeveelheid gebruikers: een aantal waterschappen. Dit aantal gebruikers is inmiddels uitgebreid. Ook is de functionaliteit van het DDSC verder uitgebouwd. Deze ontwikkelingen gebeuren via een Open Source community. Het doel van de DDSC Open Source community is het verder uitbouwen van het DDSC, het stimuleren van het gebruik van het DDSC en het uitwisselen van kennis en toepassingen rondom het DDSC.

De community bestaat op dit moment (juli 2015) uit

  • Het Waterschapshuis
  • STOWA
  • TNO
  • Fugro GeoServices B.V.
  • Nelen & Schuurmans

De DDSC community bestaat naast andere communities zoals de Lizard en Delft Fews community. Elke community heeft zijn eigen doel en focus, maar het is de bedoeling dat intensief wordt samengewerkt.

Partijen die iets denken te kunnen bijdragen aan de DDSC OpenSource community worden nadrukkelijk uitgenodigd om zich aan te sluiten. Mail hiervoor naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

AddThis Social Bookmark Button